Josefs rock eller Kattis jacka?

Det finns en teknik som man i andra länder ofta kallar Joseph’s coat. Man kan göra den på lite olika sätt men alla utmynnar i att man har ett (oftast) färgglatt motiv mot en svart bakgrund. Jag var tvungen googla själva begreppet och det härstammar, som man kan misstänka, från Bibeln och syftar till ett plagg Josef ska fått av sin far Jakob och som ska ha eldat på missämjan mellan honom och han skara bröder, missämjan som ledde honom till Egypten och drömtydningar och allt det där. Sen orkade jag inte forska vidare i varför rocken var färgglad och innebörden i det, och varför det spridit sig till kortmakarvärlden. Man kan misstänka att en Andrew Lloyd Webber-musikal i ämnet har med saken att göra…

I vilket fall, jag kan inte bestämma mig om tekniken är en ”Joseph’s coat” eller kanske en ”Kattis jacka” för även om effekten är likartad så vilar mitt inlägg mer på Kattis magiska embossingfolderkort än tekniken Joseph’s coat. Jag har inspirerats av hennes teknik men lekt med lite andra produkter för att få likartad effekt. Om du inte vet vilken teknik jag menar så finns det inlägg HÄR och HÄR som beskriver den (länkarna öppnas i ny flik).

I alla fall, för att åstadkomma den önskade effekten så började jag med akvarellpapper, distress reinkers och vatten. Tänk på att välja färger som leker bra ihop enligt vanlig färglära. Olika nyanser av gult, blått och rött, till exempel, ger tillsammans upphov till nya, ”riktiga”, färger och inte bara en röra.

Jag fuktar hela mitt cardstock med rent vatten och duttar sen i de olika färgerna med pensel, låter det rinna, sprayar mer vatten, tillsätter mer färg osv till jag är nöjd.  Om man har tålamod kan man låta bakgrunden självtorka, om inte är en embossingfön ett bra verktyg.

Jag valde att spraya ett litet lager shimmer spritz (tillfälligt slut i butiken )över bakgrunder för att få lite mer spänning i den. Har man nån typ av pigment pulver, typ perfect pearl, så funkar det också utmärkt att blanda med vatten och glimra till det med. MEN lägg inte på ett för tjockt lager för då försvårar man för sig i kommande steg.

I nästa steg så embossar jag bakgrunden med en 3D embossingfolder, i detta fall ”Curving leaves” från Altenew. Varför jag gör det här steget vet jag inte, det känns helt onödigt – man skulle lika gärna kunna hoppa vidare direkt till nästa steg!

Nästa steg innebär att skapa lite skuggor och djup i det embossade motivet. Jag använder en grå Archival ink och färgar in den sida av foldern som pressar in i pappret. Här skulle man kunna använda en svart dyna och få en del gratis till nästa steg men jag vill ha en nyansskillnad i bladens skrymslen och vrår.

I nästa steg tar jag en permanent penna, gärna en Sharpie, och målar bakgrunden svart. Japp. För hand. Hela bakgrunden. Men det är faktiskt en ganska avslappnande syssla med en bra ljudbok i öronen. Här är det bra om man nyttjar en ”skräppenna”. Man skulle kunna använda t ex Copics men udden kommer inte må bra av att måla över skimret i bakgrunden så det är bättre att ta en lite billigare penna.

När bakgrunden fått torka lite vill jag ha ännu mer bling. Det är också ett bra sätt att maskera eventuella sprickor som uppstått i pappret när man torrembossat. Jag använder en brayer och rollar med superlätt hand watermark ink över det allra mest upphöjda delarna. Därefter embossar jag dem i guld.

Färgläggningen av bakgrunden blev så klart inte helt perfekt så jag skvätter rikliga mängder vit akrylfärg och guldig akvarellfärg över hela bidevitten.

Det färdiga kortet fick helt enkelt bara en text. När man jobbat så här pass mycket med en bakgrund så tycker jag att den ska får stå helt i centrum.

Metallic cardstockvellum är SÅ snyggt mot en lite hysterisk bakgrund.

Jag har prövat tekniken med lite andra folders och färgställningar (trots att alla texterna kommer från gömmorna och inte är nåt Anna kan ta hem. Sorry!).

Hoppas du blev lite sugen på att pröva. Själv är jag lite besatt och vill göra det här med alla mina embossingfolders men det finns ju faktiskt annat i pysselvrån också, tro det eller ej.

Är du sugen på något särskilt från WOW? Då ska du passa på och maila din beställningslista till Anna pronto! Hon kommer beställa därifrån 24 februari. Läs mer HÄR. Det drar också ihop till en beställning från Hero Arts. Där är deadline 28 februari. HÄR hittar du info om det.

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Josefs rock eller Kattis jacka?

    Maria Lindell

    (23 februari, 2023 kl. 06:43)

    Tack för super bra tips. Det blev ju jätte snyggt. Måste pröva!🙏😍

Lämna ett svar