Egen art journal med bokbindning

Känner du som jag att skapande inte alltid behöver mynna ut i något kort eller liknande som man vill eller ska ge bort? Det händer att jag bara känner för att bara göra nåt, utan någon plan. Då är en art journal bra att ta till. Men jag hade ingen i min hylla och ville dessutom använde en stämpel jag har som är i stort format. Som ett halvt A4 fast på längden.

Material jag har använt till det här projektet:

 

Jag började med att göra framsidan. Eftersom stämpeln är så stor så la jag den bara rätt på min glasmatta på bordet. Färgade in med svart stämpeldyna rätt så rejält för jag visste att jag bara hade en gång på mig att få till det bra. Tog sen ett helt ark watercolor cardstock och la ner försiktigt så jag inte flyttade det av misstag. Medans jag höll fast pappret med ena handen strök och tryckte jag med den andra så jag skulle få ett jämnt och fint avtryck. Lyfte sedan på pappret och ja, det blev ett bra avtryck.

 

Efter att jag skurit ned pappret till den storleken jag ville ha så färgade in med Distress Ink i olika nyanser på lite olika slumpvalda ställen. Färgade in kanterna lite extra för att få ett mer inramat intryck. Till sist stänkte jag med vit akrylfärg och en guldig akvarellfärg jag hade.  Sedan så tog jag ett metallic cardstock i guld och stansade ut bokstäverna A R T. Jag stansade även ut bokstäverna i svart cardstock och limmade ihop med dom guldiga så jag skulle få lite mer höjd.

Själva pärmen då, ja jag tog kraftpapper 30×30 cm och skar till så jag fick den storlek jag ville ha, i det här fallet ett A4. Vek det på mitten och sedan tog jag några andra papper, bla ett mönsterpapper och skar till något mindre storlekar så det skulle bli lite olika och inte heller sticka utanför själva pärmen. Vek alla papper på mitten och mätte sedan ut var jag ville ha hålen där jag skulle sy ihop sidorna.

Det här var första gången som jag testade på att använda nål och tråd för bokbindning, så jag vet inte om jag gjorde rätt. Jag gick på känn helt enkelt. Men efter att jag gjort hålen med min Craft Pick i ryggen på alla sidor så sydde jag ihop dem med en kraftigare vaxad tråd men det går bra med vilken tråd som helst bara den är stark och hållbar. Jag gjorde 5 hål i ryggen på sidorna och gick fram och tillbaka två gånger så det blev dubbla stygn, mest bara för att jag tyckte det var snyggare.

Här ser man insidan och där valde jag att enkelt knyta ihop ändarna. Väljer man att knyta på utsidan kan man ju göra nån snyggare rosett men här fick det bli en vanlig käringknut.

Som ni ser så har jag ännu inte börjat fylla insidan på den här pärmen, men det kommer! Jag planerar att den här ska användas till mina Aall & Create stämplar, ja jag har några stycken, då blir det ett sammanhang då stämplarna går i samma stil.

De sidor som är tex mönsterpapper och inte tål vatten så bra kommer jag att grunda med gesso innan jag fortsätter med övriga medier som tex distress ink, akvarell eller vad jag kan tänka mig hitta på.

Det kanske får bli en fortsättning på den här egengjorda journalen, jag får se vad jag får ihop till nästa gång jag bloggar.

 

Önskar er alla en härlig pysselhelg!

/Katti

 

 

Inläggsförfattare: Katti

Jag är en glad och kreativ tjej med alldeles för många järn i elden! Höns, hundar och katter tar upp en stor del av min tid, övrig tid försöker jag pyssla och umgås med min familj och vänner. Två tonårsdöttrar och Make består min närmaste familj av :-) Min pysselstil skulle man nog kunna kalla lite spretig, mycket mixed media, gillar grunge och vintage men också klara glada färger! Det enda jag egentligen inte gör är kort i CAS-stil, jag får inte till det helt enkelt. Vita rena ytor är nog inte min grej!

Lämna ett svar