Det här med mixed media – ett nybörjaräventyr, del 1: gesso

Jag har helt ärligt ganska dålig koll på det här med mixed media, det har aldrig varit något jag riktigt fastnat för eller förstått mig på förrän jag började i Pysslotekets designteam. Sakta men säkert har jag inspirerats av andras alster och börjat nosa lite smått på olika typer av medium. Jag har köpt gesso tidigare men aldrig förstått vad det används till så det slutade med att burken torkade och jag fortsatte mitt pysselliv utan det fram tills nu. När kommer ett bättre tillfälle att prova sig fram än nu, i början av våra mixed media-veckor?!

Eftersom det lätt blir ganska långa inlägg med mycket text tänkte jag att jag helt enkelt delar upp min resa genom världen av mixed media i lite mindre avsnitt, det här blir del ett och kommer handla om gesso. Efterföljande avsnitt tar upp olika typer av paste och gel och sen får vi se varthän det bär av!

Gesso är en primer

Det visste du kanske redan? Den “traditionella” gesson består av gips eller krita, bindemedel av lim och vatten samt eventuellt pigment medan den idag mer vanliga gesson är en akrylbaserad variant som innehåller en annan sorts bindemedel tillsammans med vatten och krita. Gesso är kanske mer vanligt förekommande inom målarkonsten där det används för att skapa en bra grund på underlaget för färgen att fästa på. Många målardukar och canvastavlor säljs idag förberedda med ett lager gesso (eller annan primer) redan i butik men det är inget hinder för att lägga på ett eget lager av den gesso du vill ha, kanske är du ute efter en slätare yta att jobba på eller det motsatta?

Gesso fungerar även som sealer vilket innebär att du kan använda det för att “skydda” eller försegla ett befintligt lager. Det finns naturligtvis flera olika typer av gesso, det vore ju för enkelt att välja annars, inte sant?

Heavy, light, clear, white eller black?

Smaken är som baken och vi gillar alla olika. Oavsett vilken sorts gesso du föredrar så är funktionen i stort sett densamma; att skapa en yta lämplig att använda färg och andra medium på. En heavy gesso är tjockare i konsistensen och mer krämig än den som är light. Lite som créme fraiche och filmjölk, ibland passar det ena bättre än det andra i receptet (eller på ditt alster). Förutom olika konsistens finns det även ett par färger att välja på, vanligast är nog vit, svart och klar/ofärgad. En vit gesso ger en vit grund och en klar/genomskinlig lämnar ditt alster med samma färger som tidigare. En svart gesso ger en svart grund som påminner om en skoltavla ungefär. Gesso gör underlaget matt och kan blandas ut med lite vatten, på så sätt kan du få en semitransparent effekt med tex en vit gesso som då liknar vitlasering. Detta kan vara praktiskt om du vill jobba med mönstrat papper och behålla lite av mönstret men dämpa kontrasterna en aning.

Här nedan har jag lånat ett par bilder av Karin, före och efter ett lager gesso.

  

Så här kan det se ut efter lite heavy gesso för att jämna ut kanterna på bokstäverna mot bakgrunden.


Du kan läsa hela inlägget jag lånat bilderna från här.

Det fina med gesso är att du kan lägga det på lite vad som helst; tyg, papper, metall, glas, kartong, plast, ja det mesta faktiskt! Helt plötsligt insåg jag att dekorationer är mer än bara färg eller mönster, utan även en form eller struktur! Det var först när jag insåg detta som min polett trillade ner och jag började förstå storheten i gesso och varför så många använder det. Magiskt!

Som om det här inte vore nog fick jag syn på denna video där Anna Dabrowska demonstrerar gesso, hur det kan användas och hur olika sorters färg beter sig på det. Väl värt dryga 7 minuter om du, precis som jag, ändå är lite sugen på att köpa en burk och börja utforska världen med mixed media 🙂

Det var allt för den här gången även om jag säkert missat en hel del, det känns som att möjligheterna är oändliga men det roligaste är ju ändå att få vara kreativ och testa sig fram!

Vill du ha lite mer inspiration kan jag rekommendera att söka på andra inlägg i bloggen med taggen mixed media, det finns något för alla! Behöver du fylla på förrådet med gesso eller införskaffa din första burk så hittar du dem under kategorin mixed media i webshoppen, du kan också klicka här för att komma dit direkt.

På återseende!

Ps. dela gärna med dig av det du skapar i gruppen på facebook eller använd taggen #pyssloteket på instagram.

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

2 reaktioner på ”Det här med mixed media – ett nybörjaräventyr, del 1: gesso

    […] jag började undersöka det här med mixed media tidigare här i bloggen (läs del 1 här och del 2 här) så snubblade jag över ett flertal videos av Marta (Maremi SmallArt) som […]

    Årets höjdpunkt – Pyssloteket

    (31 december, 2020 kl. 09:39)

    […] bloggen kan vi se att våra gamla lärorika inlägg om hur man använder Gesso, och Pysslotekets ABC fortfarande lockar till läsning. Men om man ser till de som är publicerade […]

Lämna ett svar