Akrylfärger!

De flesta har ett gäng akrylfärger hemma. Jag har ganska många… ramlade över en video på youtube om acrylic pour och kände att jag var tvungen att prova! Sök på det så får ni se vad jag menar! Jag tillbringade nog en eller ett par veckor med att bara titta.. och letade tips till billigare alternativ på deras ”pouring medium”. Något som ska göra färgen mer lättflytande och mer lik oljefärg i hur den beter sig. Dvs den ska flyta ut, inte lämna några märken efter pensel eller redskap!

Jag tänkte visa ett gäng tavlor idag som jag har experimenterat fram!

Först ut är ett par i lila toner med svart bakgrund. Det underlättar om canvasen har samma eller liknande färg som den man täcker över med.

En närbild. Det roliga är att det är helt oförutsägbart. Det blir vad det blir och färgen vandrar den väg den gör, vilket är jättetydligt i nästa exempel.

Dessa två är alltså tillverkade med _exakt_ samma färger. Svårt att tro eller hur? Beroende på vilka färger som flyter upp, vilka som drar iväg så blir resultatet helt olika. I dessa två har jag använt Dylusions paint, vibrant turquoise, tangerine dream, bubblegum pink och en mörkt blå med lite svart i från egen blandning. Den senare tog helt över i exempel två och skapade mycket dovare toner med stråk av lila. Medan den första visar mer av ursprungsfärgerna.

För att få de lite spetsliknande kanterna har jag blåst med ett sugrör i kanten på färgen. Jag la håret i färgen på kuppen….

Nästa är bruna nyanser ihop med vitt och koppar. Den här älskar jag! Jag önskar bara den var lite större!

Närbild. Svårt att få på bild med effekten av kopparfärgen är magisk!

Sist är en tavla som är 80×80 cm stor och en blivande present. Här använde jag guld, grönt i två toner, blått i tre toner och lite svart. Botten är vit färg.

Man upptäcker något nytt varje gång man tittar!

Här är en liten med spillfärger från det stora projektet, jag gillar båda två!

Här måste jag ha slarvat med luftbubblorna. Man behöver se till att få bort dem innan det torkar.

På Youtube finns som sagt MASSOR om ni söker. Acrylic pour, acrylic dirty pour, acrylic flip cup. Osv osv… masssoooooor. Lika många tekniker och material används. Men jag tänkte berätta hur jag gör!

Det medium jag använder är typ som modge podge. Egentligen utspätt lim. Jag har provat med aileens och det fungerar bra, men välj inte quick dry. Man vill att det ska torka sakta! Det jag har använt ovan är trälim och destillerat vatten. 3/4 lim och 1/4 destillerat vatten. Destillerat vatten hittar du på en mack eller så gör du som jag, en räd i kondensvattnet från torktumlaren. Destillerat vatten är vattenånga.

Sen blandar jag lika delar av min limblandning och akrylfärg av valfritt märke. Dylusions är superbra, de är oerhört pigmentrika. Det går också bra med Deco Art färgerna, samt primas akrylfärger!

Sedan späder jag min färg ytterligare med destillerat vatten till det har rätt konsistens. Det kommer krävas olika mycket för olika pigment. Målet är att det ska vara som lättfil typ. Den ska rinna men inte vara vattnig.

För att få fram något de kallar ”cells” kan man tillsätta silikon i färgen i det här stadiet. Man kan efter att ha hällt ut färgen förstärka effekten med hjälp av en gasolbrännare.

Sen använder man sina färger på olika sätt. Jag har ovan använd allt från att hälla färgen, till att vända muggen upp och ner och dra den genom det vita. Alla tekniker kommer ge olika resultat.

Hoppas ni inspirerats till att testa era akrylfärger på helt nya sätt! Majoriteten av mina färger är matta och det blir läckrast med en blank slutfinish så jag har lagt en lack ovanpå efteråt. Glossy decopagelack går toppenbra!

Akrylfärger hittar ni HÄR.

Canvasdukar hittar ni HÄR.

Prova vettja! Om så bara en enda, det är beroendeframkallande! Magin att se tavlan växa fram!

Här har ni lite videos att börja med! Glöm inte plasta in underlaget, det här är en kladdig sysselsättning!

Acrylic pour för nybörjare!

Ha det gott!

 

Inläggsförfattare: Malin

Pyssel för mig är avslappnande och rogivande! Vissa perioder pysslar jag massor, andra inte alls. Har sambo, tvillingar, otäckt många akvarellpaletter och massor av dammråttor... Kan inte vara utan Lawn Fawn, copic markers, distresser och dies och vattenfärger och colorado craft och stenciler och...och.. och... ja ni känner nog igen er! ;)

4 reaktioner på ”Akrylfärger!

  Gunilla Risander

  (22 juni, 2021 kl. 14:11)

  Jättefina alster. Jag har börjat måla lite också, det jag funderar på är att jag lackar efter 4 veckor och det är ju inte bra att hälla rester av lack i avloppet. Hur gör du sprayar eller lackar? det bästa för miljön är väl att inte göra något av dom. Hälsningar Gunilla Risander

   Malin

   (24 juni, 2021 kl. 19:58)

   Hej!
   När jag höll på så lät jag resterna av lacket rinna ner på plasten jag hade under mitt kladdande. När det torkat drog och loss det och la i burkar som jag vid tillfälle tog med till återvinningen och deras returstation för farliga ämnen. Det kändes som den bästa lösningen för mig. Spray kändes lite sådär för lungorna också, iaf om man måste hålla till inomhus.

  Ullis

  (12 januari, 2022 kl. 14:47)

  Kul! Skulle vilja testa med dottern. Den vita grundfärgen ”house paint”, vilken sort/märke använder du? Den ska väl vara ganska tjock som jag förstått det? För att hålla uppe de färgrika pigmentsfärgerna som man blåser ut. Eller tänker jag fel?

   Malin

   (18 januari, 2022 kl. 10:55)

   Hej!
   Oj det är så många år sedan jag höll på med det där men det spelar ingen roll vilket märke du använder, bara den är vattenbaserad. Sedan styr du tjockleken på färgen genom att blanda den med ditt medium. Jag använde trälim/destillerat vatten. Det ska bli lite som lättfil! Så köper du en väggfärg som är tunn behöver du mindre medium än om du använder en tjockare.
   Hoppas du blev något klokare. Testa er fram, det är magiskt roligt!

Lämna ett svar