Teknik – transfer

Idag kommer den där tutorialen som jag lovade för en tid sedan på hur man gör en transfer.

Transfer betyder i det här fallet överföring av bild eller text. Jag gör det ganska ofta i mitt skapande mest i artjournals men även i bakgrunder till kort.

Grunden här är en sida i en artjournal med (tror jag…) distressoxides och gelli platetryck (men helt säker är jag inte…)

Nedan är två texter jag ska överföra. Eftersom det blir spegelvänt vid överföringen så måste man spegelvända texten INNAN.

De här har jag fått från en kurs men jag tror att man rätt enkelt kan skriva in text och sedan spegelvända i vanliga ordbehandlingsprogram i datorn idag.

Viktigt är att det är laserutskrifter både av bilder och text och det går finfint att skriva ut på vanligt kopieringspapper. Denna teknik går alltså INTE med bläckstråleutskrifter!

Jag river helst runt motivet så att det inte blir så skarpa kanter och applicerar multimedium  matte med en pensel på bilden/texten och lägger sedan den sidan nedåt.

Tilläggas bör att det går bra med andra medier av andra märken och jag har provat flera men jag tycker resultatet blir väldigt bra med denna. Ska även gå att göra med gesso men det har jag faktiskt aldrig provat…

Vänstersidan är spegelvänd text som blir rättvänd i överföringen och högersidan är vanlig text som kommer bli spegelvänd. Högersidan väntar här på att penslas med multimedium och vändas ned.

Sedan är det dags att se till att pappret har kontakt med underlaget och att det inte är ansamlingar av lim eller luftfickor. Detta gör jag med en palettkniv eller ett gammalt plastkort. Ev lim som kommer fram utanför pappret torkar jag helt enkelt bort.

 

När andra gör detta på videos jag sett, så lyckas de med att bara vänta ett tag och sedan är överföringen komplett. Jag föredrar att låta det hela torka och drar sedan bort så mycket som möjligt av pappret.

Sedan är det gnuggmetoden som gäller och man får hjälpa till med att spraya lite vatten på för att få bort pappret om man ska undvika att gnugga bort det överförda eller bakgrunden.

Gnugga, gnugga och åter gnugga!

Här kan man se att det blir en skarp kant där jag klippt pappret. Just nu syns det kanske inte så mycket men om jag ska lägga på fler lager och färger så kommer det göra det.

Här ser du hur texterna ser ut efter allt gnuggande. Den ena läsbar den andra som en rolig detalj i ett fortsatt skapande.

Har ingen aning om hur det här uppslaget kommer sluta men nu har ni fått se hur transfertekniken går till.

Ses igen om en liten vecka!

 

 

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Lämna ett svar