Big Shot vs Cuttlebug – vad är egentligen skillnaden?

Funderar du på att köpa en stansmaskin? Det kan vara ganska svårt att veta vilken maskin du ska välja, vad är egentligen skillnaderna mellan de två större varianterna Sizzix Big Shot och ProvoCrafts Cuttlebug? Jag lånade helt enkelt till mig en Cuttlebug för att kunna göra någon sorts jämförelse. Som vanligt är det mycket tycke och smak som avgör vilken maskin som känns bäst men jag har några saker att påpeka för de båda som kanske kan vara till hjälp om du råkar ha lite svårt att välja.

De två kandidaterna i detta test är en äldre modell av Sizzix Big Shot (härefter kallad BS) och en äldre modell av ProvoCraft Cuttlebug (härefter kallad CB). Båda har använts flitigt under åren och en del utbytbara delar har nog sett sina bästa dagar för ganska länge sedan. Det är skärplattorna jag syftar på här, de är lite av en förbrukningsvara men mer om det senare.

Utseende, storlek och förvaring


I bilden ser du BS till vänster och CB till höger.

En av de kanske största, och för vissa, mest avgörande skillnaderna mellan dessa två är storleken och främst förvaringsstorleken. En BS går inte att fälla ihop (jag har dock sett att det finns en variant som går att fälla ihop nu) eller förminska när den inte används, den tar således konstant ganska mycket plats. Detta har jag hört många påpeka och anse vara en nackdel, men det beror ju naturligtvis på hur mycket plats som finns att avvara i din pysselvrå. CB är ganska smärt när den inte används eftersom själva plattformen kan fällas upp som två vingar. Viktmässigt upplever jag att båda väger ganska mycket, troligen ungefär lika. Det är ingen pryl du gärna släpar med dig på varenda pysselresa eller träff om du inte måste. För just denna typ av aktiviteter hade jag valt en CB eftersom den är mindre och kan fällas ihop. Något som dock stör mig är att veven inte kan lossas eller vikas in (så vitt jag vet) för att göra den ännu smidigare att packa ner. På min BS kan jag skruva bort handtaget om jag vill och även skruva åt det vid behov.

I användningsläge så är storleksskillnaden inte fullt så stor mellan dem, CB är något bredare än BS som istället är ett par centimeter längre.

  

Båda maskinerna har ett praktiskt handtag där CB har en variant som lyfts upp och annars är nedsjunket i maskinen vilket gör den lite smidigare i formen. BS å andra sidan ger ett mer gediget intryck eftersom handtaget är formgjutet och klätt i någon greppvänlig sorts silikon.

När det kommer till själva vevarna så upplever jag att BS har en bekvämare sådan och ger en stabilare känsla även om jag inte upplevt några problem med CB. Jag gillar att handtaget är runt och lite tjockare på BS till skillnad mot CB vars handtag är mer platt och har en lite plastigare känsla även om de båda troligen är gjorda av snarlika material. Jag upplevde inte att veven kändes svajig på någon av maskinerna.

Båda maskinerna kan användas från båda hållen så du kan välja att ha veven på vilken sida du vill.

Stabilitet och stadighet vid användning

När jag körde igenom ett par tester i maskinerna tyckte jag att BS stod mer stabilt på bordet än CB som åkte runt en del och krävde mer motstånd i form av att jag höll emot. Detta tror jag dock kan vara orsakat av att maskinen är lite äldre för jag noterade att det på undersidan satt en gummiaktig platta som sög sig fast mot underlaget till en början och sedan släppte. Så länge den satt fast mot underlaget gick den inte att rubba och stod väldigt stadigt. En BS sitter inte fast på samma sätt med sina gummiklädda fötter men rör sig inte så lätt vid användning heller, kanske att den flyttas lite om man kör igenom något som går trögt men det är inget jag stört mig på. Att denna äldre CB tappar greppet oroar mig lite och jag undrar om fler CB-användare upplevt detta? Kan vara värt att försöka kolla upp detta innan ev. köp, det är också möjligt att de ändrat i konstruktionen eller materialet i nya versioner som håller bättre, jag är tyvärr dåligt insatt men hoppas att så är fallet!

BS har sex fötter den står på, ganska stadigt ändå och utan svikt eller gung så länge underlaget är plant. Eftersom maskinen har en större yta som står på bordet är den också lite känsligare för underlag som är ojämna. Det märkte jag av när jag pysslade i köket på mitt gamla ekbord som inte är helt plant överallt. Utöver det har jag inget att klaga på gällande kontakt med underlaget och kan avslöja att jag ofta knuffar in saker under maskinen som jag sen glömmer bort eller letar efter. Typ en stämpeldyna går in på höjden ungefär och väldigt många pappersbitar eller andra verktyg. Det finns alltså en liten förvaringsmöjlighet under själva maskinen.

  

Den smått genialiska undersidan på CB, till höger ser du hur undersidan liksom sugs in under maskinen när “vingarna” är utfällda för att skapa ett vakuum mot underlaget. Väldigt smart men också något att tänka på om du vill kunna lyfta bort din maskin med plattformen utfälld.

Användning och slitage

  

Båda maskinerna kräver att man använder en sorts plattform eller basplatta tillsammans med en eller flera skärplattor. Dessa går att byta ut och de tenderar att bli lite slitna med åren, speciellt skärplattorna som får djupa märken efter de dies du använder. Om du ser till att använda samma platta mot den vassa sidan på stansen (under pappret alltså om stansen ligger ovanpå) så kan du slita på en platta i taget.

Med CB använder du för det mesta en A-platta, en B-platta och ytterligare en B-platta eller en C-platta beroende på vad du ska köra igenom maskinen. Mer information om hur plattorna ska och kan kombineras får du med maskinen eller via andra användarguider.

När det kommer till BS så används två skärplattor tillsammans med en basplatta. Denna basplatta har flikar som man kan vika undan vid behov. Det finns väldigt tydliga bilder på varje flik där du ser hur du kombinerar plattorna och vilka saker du kan använda med resp. flik. Även här får du information vid köp eller med hjälp av google. Kombinationen av plattor, papper och stans/folder brukar ibland kallas för “the Sizzix sandwich”.

  

Själva plattorna och utrymmet att skära på är ungefär lika stora men något större hos BS. En CB har en platta som mäter 15 cm (5 ⅞”) på bredden och drygt 19,5 cm (7 ¾”) på längden. Du får alltså precis inte plats med ett ark från ett 6×6” block. BS är å andra sidan drygt 15,5 cm (6 ⅛ “) bred och nästan 22 cm (lite över 8,5”) lång vilket gör det möjligt att skära i ett 6×6”-ark direkt.

Skärresultat och priser

De presterar likvärdigt och lyckas ta sig igenom papper med stans som de ska, jag har inget att klaga på eller anmärka i det avseendet.

Prismässigt ligger de ganska lika med BS ett par hundringar dyrare än CB. Båda maskinerna levereras med basplattor för stansning och nedan har jag skapat en tabell med priser på maskin samt skärplattor. Du hittar fler tillbehör i webbshoppen här!

Sizzix Big Shot 1195 SEK ProvoCraft Cuttlebug 995 SEK
Basplattform 1p beställningsvara A-platta 1p 129 SEK
Skärplattor standard 2p 139 SEK B-plattor 2p 119 SEK
Skärplattor XL 2p 249 SEK C-platta 1p 149 SEK

Sammanfattning

BS är en något dyrare maskin men också större på gott och ont. Enligt min åsikt är det en stor fördel att skärytan är mer än 6” bred eftersom jag ofta skär ut från papper som är så breda. Det ger även möjlighet att få plats med lite bredare stansar och diverse vinklar på dem för att skära ut en specifik del av ett papper. Jag gillar att den är stadig och har inga problem med att den tar plats på pysselbordet, jag använder den så pass ofta att den alltid är framme och redo. Plattorna kan jag enkelt förvara i maskinen utan att de tar mer plats. En nackdel är just storleken och att den är otymplig att ta med sig på resan eller till pysselträffen.

CB har jag en begränsad erfarenhet av men min något negativa inställning är ändå mer positiv nu än tidigare. Storleken och formatet är verkligen en stor fördel för den som har begränsat utrymme, den är också smidig att ställa undan för att få mer arbetsyta. I mitt tycke även snyggare att ha framme på bordet (speciellt den där nya versionen i vitt och mint). Lite synd att plattorna kräver egen förvaring och inte kan ligga i eller på maskinen när den inte används, verkligen en löjlig detalj men något jag till en början skulle besväras lite av om jag skulle byta från BS. När jag använde maskinen störde jag mig på att den inte stod stadigt på bordet (kan som sagt bero på jättegammal maskin och ett problem som inte gäller nyare versioner) och att jag hela tiden tog tag i de utfällda vingarna när jag skulle ta ut plattorna, men det är säkert också en vanesak.

Babsan som använder sin CB frekvent har ett par kommentarer att dela med sig av:

Min CB börjar nog närma sig tio år och jag har fortfarande inga jätteproblem med ‘sugproppen’ under, den fäster bra men inte lika bergfast som när den var ny. Kan tänka mig att både det mekaniska och gummit fått stå ut med en del under åren.
Sen tror jag att gällande veven så har moderna versioner en annan utformning, kommer inte ihåg riktigt men tror att veven blir ”platt”

Ja vad ska du då välja för maskin? Tyvärr är det inget jag kan bestämma åt dig utan du får tänka igenom vilka egenskaper du värderar högst och välja utifrån det, personligen är jag jättenöjd med min BS och har inga som helst planer på att byta till en CB. Däremot kanske jag måste komplettera med en liten Sidekick eller så, för resor alltså 😉

 

 

 

<– liten och gullig!

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

2 reaktioner på ”Big Shot vs Cuttlebug – vad är egentligen skillnaden?

  Babsan

  (9 mars, 2018 kl. 07:53)

  Suprbra inlägg T!
  Ett par kommentarer:
  Min CB börjar nog närma sig tio år och jag har fortfarande inga jätteproblem med ’sugproppen’ under, den fäster bra men inte lika bergfast som när den var ny. Kan tänka mig att både det mekaniska och gummit fått stå ut med en del under åren.
  Sen tror jag att gällande veven så har moderna versioner en annan utformning, kommer inte ihåg riktigt men tror att veven blir ”platt”

   tanttherese

   (9 mars, 2018 kl. 09:13)

   Tänkte att du kanske hade lite erfarenheter att dela med dig av 🙂 Uppdaterar inlägget med din input, tack babs!

Lämna ett svar