Alla möjliga färger på en gång

När jag färglägger så använder jag mig allra oftast av akvarellfärger, så idag tänkte jag försöka mig på något annat. Typ ALLA andra typer av färger jag kunde hitta hemma. När jag hade rotat fram allt kändes det rätt tydligt att det skulle bli början på en art journalsida, vilket såklart var ett perfekt tillfälle att inviga min nya lilla gulliga Dylusions Creative Journal som jag råkade köpa för några veckor sedan. Oups!

Här är alla färger och material jag samlat ihop:

 

Det första jag gjorde var att använda lite Prima Marketing Soft Matte Gel för att fästa och täcka över lite supergammal Tim Holtz Paper Tape från mina gömmor. Sedan använde jag en spatel för att täcka delar av uppslaget med genomskinlig- samt klar gesso, lite här och där. Dels för att få lite olika ytor för all färg, för att jag gillar att är lite oförutsägbart, och dels för att göra mönstret på tejpen lite mindre tydlig.

När det hade torkat ville jag skapa en enkel bakgrund för att få lite liv på sidan innan jag började med motivet. Distress Oxider och lite ”smooshing” kändes perfekt!

När man ska ”smoosha” tycker jag att det är enklast att först förbereda pigmenten på en glatt matta, t,ex, Ink Blending Mat från Darice, spraya med vatten så att färgen späs ut lagom mycket, och sedan lyfta över pigmenten med en annan plastig produkt, som till exempel en överbliven förpackning från några stämplar eller klistermärken. Om du är nyfiken på tekniken så har jag skrivit ett inlägg tidigare om det som du hittar här: ”Smooshing – En mycket teknisk term”

Här ville jag ha en rätt ljus bakgrund med mycket vit yta, så jag använde ganska mycket vatten. Sedan fick det torka ordentligt innan nästa steg!

Nu var det dags att rita ett motiv att färglägga. Jag har aldrig ritat ett ansikte i min Art Journal förut, men skam den som ger sig? Man måste ju testa i alla fall! Jag har aldrig gått någon teckningskurs eller så, så det där med att rita något verklighetstroget gav jag upp på en gång.

Ansiktet och cirklarna skissade jag med en vattenlöslig svart färgpenna. Jag försökte göra en rätt enkel skiss då det ändå skulle på en massa vatten och färg sedan. Ingen idé att vara för detaljerad med andra ord:

Till ansiktet använde jag mig av två Distress Re-inkers: Tattered Rose och Spun Sugar. Jag spädde ut dem med lite vatten och applicerade med en mjuk pensel.

Efter att jag lagt på färg på ansiktet började jag gå över de svarta strecken med lite vatten för att lösa upp konturerna:

Dags för håret! Jag kan inte rita hår. Men jag hade en slug plan! Så jag drog några snabba streck bara med en blå vattenlöslig penna:

Sedan gick jag över med mer vatten och löste upp färgen från pennan. Det här fina smurfblå hårsvallet fick sedan bli en bas för alla roliga akrylfärger jag ville använda:

Dags för akrylfääääääääärg! Det här var nog det allra roligaste. Jag blandade alla märken jag hade. De olika texturerna och en del olika skimmer gjorde det väldigt spännande. Jag använde en bred pensel och drog på där det kändes ”rätt”. Cirklarna fick lite vitt och gult samt lite grå skuggning. Med lite bubbelplast duttade jag dit rosa prickar. Hårlinje och käklinje ritade jag lite på med Distress Crayons i lila, rosa och blått som jag sedan målade över med vatten för att ge en mjukare ton. Sist av allt skvätte jag dit lite prickar med Distress Sprat Stain i gult och svart.

En nyinvigd Dylusions Creative Journal med en sida redo att skriva på:

Nu önskar jag nästan att mitt eget hår såg ut så där. En regnbågig smurfraket. Så kul!

Eftersom jag ändå hade alla saker framme och höll på att kladda så passade jag på att göra en liten kopia på ett kort också:

När jag började plockade jag ut de färger jag ville kombinera, och lovade mig själv att hålla mig till dessa val. Alla andra färger gömde jag undan. Det gjorde att jag hade precis det jag ville ha nära till hands under hela processen. Lite som när folk lagar mat på TV och har förberett. Och det fungerade så himla bra! Allt flöt liksom på utan att jag sprang runt som en yr höna i mitt pysselrum och letade efter grejer. Smart tips, Jennie… Kommer göra det igen!

Hoppas detta har varit lite inspirerande så här en sen söndagskväll! Har du en massa färger av olika märken hemma? Ingen fara, det är bara att köra! Plocka fram dem först och rösta fram dina favoriter som en jury i en Eurovision tävling! Sen kan du låtsas vara resten av Europa och rösta bort det du trodde var självklart från början och helt överraska dig själv. Rätt färg vinner, jag lovar!

Tjing!

/Jennie, a.k.a. jenandtricks

 

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

Lämna ett svar