Vattenlösliga oljepasteller – vilket papper är bäst?

Även jag föll för Tettiz inspirerande video och villhövde de gulliga fåglarna och Primas vattenlösliga kritor och tänkte jag skulle kolla med vilka papper de funkar bäst. Jag skramlade ihop de olika varianterna av papper jag har härhemma och testade. Alla har inte Anna hemma men hon har liknande.

Jag har gjort som Jeanette visar i videon, ritat med kritorna på ett akrylblock och sedan använt en vattenpensel. Ibland sprayade jag en dusch vatten över akrylblocket för att fukta pigmenten lite extra.

Först ut Strathmore Bristol Smooth och ett papper som egentligen lämpar sig bäst för färgläggning med alkoholbaserade pennor samt ett par varianter av mixedmediapapper.

Skillnaderna man kan se är hur snabbt ett papper absorberar färgen och om det är möjlig att lösa upp igen med vatten eller om den bildar en skarp kant. På de båda nedre kan man se att det bildas en skarp linje som inte går att mjuka upp. Följaktligen lämpar sig mixed media papperna, som namnet säger främst till det och är inte så lämpligt att använda till Primas vattenlösliga kritor.

De båda övre pappersvarianterna använder jag sedan tidigare både till alkoholpennor men även till inkblending då de liksom Neenah cardstock är suveräna till det. Funkar ok med kritorna tycker jag, kanske för att det inte blir så mycket vatten när man använder en vattenpensel jämfört med en vanlig pensel och vatten. Det som inte syns men som man känner är att pappret har luckrats upp en smula och av det drar jag slutsatsen att det inte hade klarat så mycket mer färg och vatten utan att börja smula ordentligt.

Nästa bild är de akvarellpapper jag hade hemma. På bilden är det bara tre men jag testade faktiskt ett fjärde som jag glömde fota, ett billigt akvarellpapper från stora tillbehörsvaruhuset. Jag kan säga att det var det pappret som var mest svårjobbat av akvarellpapperna så billigast är inte alltid bra… Det absorberar otroligt mycket och jag tror det lämpar sig bättre när man jobbar med mycket mer vatten än en vattenpensel.

Här kan man se att akvarellpappret från förr faktiskt skapade en skarp kant som på mixed media papperna ovan men att det gick att jobba lite mer med färg och få bort den. Pappret absorberade inte färgen på samma sätt.

Förutom att olika papper både akvarell och andra absorberar och beter sig olika så har de ju olika nyanser. Rangers hör till det som är mer vitt, tycker att det är svårt att hitta det faktiskt. Canson som Anna har i butiken, men inte jag, är också mer off white än vitt.

Här är en fågel på vitt akvarellpapper i Dina Wakelys mixed media journal. Tyvärr smulade det sig faktiskt men jag kanske använde fel sida, får testa den andra också. Dock var det lätt att blanda färgerna och få dem att flyta ihop. Pappret absorberade inte färgen till en skarp kant.

Nå vad blir mitt utlåtande då tänker ni…vad ska vi välja?

Som första val av ovan testade har jag Rangers akvarellpapper och som nummer två Strathmore Bristol Smooth. Precis de två som Anna i stort sett alltid har hemma, bra va!

Rangers watercolorpaper är en klar vinnare med både en slät och en sida med struktur!

Inläggsförfattare: Karin

Nollåtta i Värmlandsexil sedan många år som inte kan vara utan färg, former och mönster. Skapar allt ifrån PL, kort, LOs till mixed media och artjournals. Har en faiblesse för cirklar. Inspireras av nya produkter och shoppar i ärlighetens namn nog mer än jag skapar.

Kommentera