Tutorial- minialbum. Dreamland

Hej allihop! Då är vi äntligen inne i april, det första och kallaste kvartalet på året är avklarat. April betyder återbruk här på Pyssloteket, vi har det både som tema här i bloggen och vi kör återigen en insamling till Barnens Ö. Information om själva insamlingen hittar ni här och aktuella datum att lämna in saker i butiken är 6april-16april!

Jag sprang på en kortkort tutorial på ett superenkelt minialbum, verkligen superenkelt!, på Youtube för ett tag sedan. Tyvärr hittar jag inte på klippet igen så jag kan länka och ära de som äras ska, så virrig är jag. Förlåt! Jag gjorde i alla fall ett sådant album och tog kort på processen så det är det vi ska göra idag.

Detta är vad som behövs: Ett papper (i mitt fall en sida ur en gammal Vecko Journalen), en sax och en bonefolder. Vilket papper som helst kan såklart användas (mönsterpapper, cardstock mm) och i vilken storlek som helst. Tänk bara på att minialbumet endast blir 1/8 av den ursprungliga pappersstorleken…

Det första steget är att vika papperet 3 gånger på mitten som fotot nedan visar:

Vecklar vi ut papperet igen så ser vi att det har bildats 8 rutor:

Då är det dags att ta fram saxen. Jag har markerat på fotot ovanför med en röd pil vart vi ska klippa. Enklast är att vika papperet på mitten igen och klippa en ruta såsom jag visar på fotot nedanför. Tänk på att klippa från rätt håll bara.

Då är det bara ett steg kvar! Att vika ihop papperet till ett album. Om vi tittar på fotot nedanför så tar jag tag i vikningen vid hålet och drar sedan som den röda pilen visar. I det här skedet är det bra att ha koll på vilken sida av papperet som vi vill ha synligt, sidan som är uppåt i det här läget blir synligt i albumet.

Eftersom vi för-bigade vikningarna så går det ganska lätt att trycka ihop sidorna och vika ihop dem till ett litet album. Här går det också att manipulera vikningarna lite om vi önskar ha en speciell sida som framsida på albumet. Slutresultatet som vi ser här nedanför blir ett minialbum med 3 uppslag (eller 6 sidor) att skapa härligheter på.

Då alla sidor är dubbla valde jag att limma ihop dem men detta steg är förstås alldeles frivilligt. Jag valde ju ett tunt och ganska ömtåligt papper som grund så detta gjorde albumet stadigare. Till detta använde jag Dina Wakleys Ultra Thick Gel Medium men det fungerar säkerligen med vilket lim för papper eller dubbelhäftande tejp som helst.

Eftersom temat är återbruk så var tanken hela tiden från min sida att skapa en Junk Journal, dvs ett album för tankar, idéer och inspiration som skapas utav rester och återbrukat material. Men albumet går att använda till vad som: ett litet resealbum, minnen från en speciell händelse, samling av bra citat eller kanske ett lite mer avancerat födelsedagskort. Det är du som sätter gränserna för ditt album.

På grund av mitt pappersval och att min plan är att kladda en hel del i albumet med färg, medium och vatten valde jag att förstärka sidorna ännu mer. Detta gjorde jag genom att ha på Clear Gesso på alla synliga ytor och säkra upp vikningarna med Media Tape.

Det här är min framsida. Bakgrunden är gjord med små rivna bitar från ett gammalt lexikon, utspädda akrylfärger och vit gesso. Sedan har jag satt fast tissuepaper från Dina Wakley Media, både fönstret och citatet ”Dreams don’t work unless you do”.

Det vita luddet med blåa fläckar som jag sytt ihop med den lilla överblivna jute-biten är den våtservett jag använde för att rengöra mina verktyg när jag gjorde bakgrunden. Jag lät den helt enkelt torka och rev den i mindre bitar.

Jag avslutade med att  dekorera med en chipboard från Wycinanka och en Clipping Stickers från Tim Holtz.

 

Jag gjorde givetvis baksidan samtidigt. Den blev betydligt enklare dekorerad, jag satte endast dit samma citat från Dina Wakleys tissuepaper i större format och en till Clipping Stickers från Tim Holtz. Det är från denna stickers min Junk Journal har fått sitt namn, Dreamland.

Jag har som slutkläm ytterligare ett foto att visa, på tema återbruk. Jag vet att många av er redan gör detta så se det som en liten påminnelse bara. Jag fick lite upphälld akrylfärg kvar och istället för att bara skölja bort det öppnade jag min Junk Journal och tryckte ner den i färgen. På så sätt har jag starten klar när jag sätter mig nästa gång.

För er som är nyfikna på vad jag skapar i min Junk Journal så kommer jag lägga upp mina sidor allt eftersom de blir klara på Pysslotekets Instagram. Så håll utkik där! På återseende! Kram Susanne

 

Inläggsförfattare: Susanne

Susanne här! Vem är jag? En scrappare såklart i alla format och storlekar och mönsterpapper är min stora förälskelse. Extraknäcker dessutom inom andra delar av vår underbara hobby såsom kortmakeri, art journaling, mixed media, ATC, PL, planners och så vidare...

1 reaktion på ”Tutorial- minialbum. Dreamland

Lämna ett svar