Art journaling och återbruk

Idag är det dags för mig att ge er ett tips på månadens tema återbruk – detta i kombination med ett av mina favoritämnen: art journaling.

När man håller på med art journaling finns det många, många olika produkter att använda: gesso, gel medium, modeling paste, akrylfärger, stämplar, stämpeldynor, sprayfärger, pennor osv. Mycket kan du hitta under rubriken mixed media i Pysslotekets webbutik. Det finns också art journals (böcker) som innehåller papper som är gjort för mycket färg och vatten, MEN du kan också använda vanliga gamla böcker till detta ändamål – återbruk – och detta tänkte jag visa i dagens blogginlägg.

Om du inte har några böcker hemma att använda kan du gå till närmaste second hand-butik – jag hittade dessa för 10 kr/styck – perfekt, då kan jag lägga mer pengar på färger och stämplar! 😉

Ska du använda mycket färg/vatten/sprayfärger i böckerna är det bra att förbereda dem för detta. Du behöver: pensel, någon form av gel medium (jag använder Primas Soft matte gel), gesso och vit washitejp.

Börja med att limma ihop sidorna två och två i din bok med gel medium (jag använder Primas Soft matte gel) – jag använder en skruttig/billig pensel till detta för att inte riskera att förstöra den. Om du gör rent din pensel direkt så är det ingen fara, men om du skulle råka glömma det så kan den ganska snabbt torka ihop och bli obrukbar. Så, lär av mina misstag: skruttig/billig pensel till gel medium och finpenslar till färgerna.

Se till att du penslar ut gel på hela sidan – då fäster sidan ihop som bäst. Det är svårt att ge ett mått på hur mycket gel som behövs – jag tror att det bästa är att prova och se. Det ska vara lagom – inte för lite och inte för mycket – så väldigt svenskt! 😉

Låt sidorna torka (hjälp till med en heat tool om du vill och har en) innan du fortsätter.

När limmet torkat kan du ta fram washitejpen. Jag föredrar vit/ofärgad washi till min art journal, men det är såklart en smaksak. Dina Wakley media – blank tape tycker jag mycket om. Det är tre rullar med olika bredd i en förpackning.

Tejpa längs med hela vikningen/uppslaget på boken – detta för att förhindra färg att rinna ner där och sedan dyka upp nån annanstans i din art journal. 🙂

Efter du har tejpat kan du direkt börja måla på gesso. Gesso är som en grundfärg, kan man säga, och den förbereder pappret för mer färg och vatten. Eftersom papper i vanliga böcker är ganska poröst så lägger sig gesson som en yta ovanpå och ser till så att färgen inte direkt sugs upp av pappret. På så vis har du större chans att måla och flytta runt färgen innan den torkar.

Gesso finns vanligtvis i vitt, svart eller clear (genomskinligt) och vilken färg du väljer är lite av en smaksak. Jag använder nästan uteslutande vit gesso, men kan använda clear när jag vill att bakgrunden ska synas igenom. Har man en gammal bok med fin text i kan den texten bli en del av bakgrunden i din art journal.

Det finns också gesso som är ”heavy”, det vill säga lite tjockare i konsistensen än annan gesso. Denna kan du använda tillsammans med exempelvis stenciler för att få ett upphöjt mönster. Värt att veta är att gesso är vattenbaserat, så om du har tjock gesso och vill ha en lösare konsistens, så är det bara att blanda ut den med lite vatten.

Låt gesson torka och sen är det bara att sätta igång att skapa!

Tips:

Gör i ordning flera sidor/uppslag när du ändå håller på. Jag brukar göra det när inspirationen tryter och jag inte vet vad jag ska göra. Det brukar kicka igång mitt skapande och så har jag ju flera sidor klara för skapande också! Win-win!

Ha flera burkar med vatten tillgängliga – då kan du tvätta penslar direkt i en och ha en annan med rent vatten till färgläggning.

Ha en rulle hushållspapper i närheten – perfekt om det råkar bli för mycket vatten eller färg på någon sida. Hushållspapper suger upp bra. 🙂

Poscapennor funkar utmärkt till art jounaling – de skriver bra även på ytor målade med akrylfärg, vilka kan bli lite plastiga och svåra att skriva på med vanliga pennor. Jag klarar mig bra med en vit och en svart Posca.

Nedan ser ni ett par exempel på sidor ur en av mina art journals á la återbruk:

Jag håller också kurser i art journaling i butiken – just nu är den sista kursen fullbokad, men är ni intresserade av en kurs till hösten så kan ni alltid maila till Anna på anna@pyssloteket.se och önska. Finns det intresserade kör jag gärna fler kurser! 🙂

Pyssla lugnt!

Inläggsförfattare: Tettiz

Älskar att få färgkladdiga fingrar! Favoriten är gult, men jag skapar i de flesta färger. Gör kort, skapar i mina art journals, pillar med ATC - pysselperiodare med stor kärlek till akrylfärger, fågelmotiv och handskrivet. Har en och annan livesändning och är förtjust i kluriga utmaningar.

Lämna ett svar