Tips för dig som är hemma med pyssliga barn

Just nu är det många som stannar hemma av olika anledningar och jag har ett förslag på en pysslig aktivitet som kan slå två flugor i en smäll, både du och barnen får något att göra, kanske även tillsammans? För dig som inte har barn själv så kan du göra en egen målarbok eller kanske ge i present till någon (vuxen som barn)?

Gör egna pyssel/målarböcker/pärmar

Du behöver (för en pärm):

  • Ett Album, tex Simple Stories 6×8 som finns i flera fina färger
  • Ett antal pappersark (beroende på hur många sidor du vill göra), tjocklek kan du anpassa efter vilken sorts färg som används. Vid blötare färger, typ tusch eller vattenfärg är tjockare papper lämpliga. Tex Bazzills Marshmallow eller varför inte vanligt akvarellpapper? Cansons är tjockare och tål mer väta än Bristol smooth. Är det alkoholbaserade färger så är Neenah 80lbs eller 110lbs ett bra alternativ. Torra färger går bra att använda på ganska tunna papper så välj vad du vill, tex vanlig vit cardstock utan någon struktur.
  • Stämpeldyna i valfri färg men anpassa bläcktypen efter färgen som ska användas. En vattenfast för vattenbaserade färger, tex Versafine eller Altenews pigment ink. För torra färger går vilken som bra och för alkoholbaserat är tex Memento att föredra.
  • Stämplar fritt antal och motiv, tipset är att välja motiv som inte är fyllda redan, alltså sådana med linjer. Några favoriter från min sida är såklart Lawn Fawn, Mama Elephant och Altenew men även Katzelkraft har många roliga stämplar som jag tror att barn kan tycka är skoj.
  • Akrylblock i olika storlek (beroende på stämplarna) och eller ett stämpelverktyg (tex MISTI)
  • Någon sorts skärverktyg, kniv och linjal eller sax går bra men en pappersskärare underlättar, gärna en giljotin så kan du kapa flera ark på en gång!
  • Om du vill sätta in dem i pärmen så kan någon sorts hålverktyg vara användbart.

I varje album finns ett par färdiga papper och plastfickor, ta ut dessa och lämna pärmen tom. Välj ut ett ark att använda som mall för dina egna sidor, gärna ett av de lite styvare arken så minskar du risken att det viker sig. Det är såklart inget krav på att använda samma storlek som arken du får med i albumet men du behöver veta hur brett isär hålen ska vara, sen kan du anpassa storleken på arken efter de papper du valt. Har du tex valt ett A4-ark så fungerar det bra att kapa på mitten och på så sätt få ut två blad. Testa vad som blir bra, försök lösa det så att du får så lite jobb som möjligt, det blir lätt lite enformigt att skära till pappersblad 🙂

När alla blad är färdigskurna kan du börja rita ut var hålen ska sitta och eller skära ut dem. Jag använde en håltång för detta men ett hålslag går också med lite pill. Kanske har du redan ett som är tänkt till mindre album? Testa om det går att använda!

När alla förberedelser är klara är det bara att gå loss med stämplarna. Om dina barn är stora nog för att stämpla själva så kan du ju låta dem göra det, sen är det bara att sätta igång och färglägga!

Glöm inte att göra rent stämplarna när du är klar, jag gillar min Stamp Shammy från Lawn Fawn (minskar användningen av våtservetter) och fungerar även på vattenfast bläck om man inte väntar för länge. Hinner det torka in eller fastna i motivet så är en stämpelrengörare (jag har en som liknar denna) guld! Gärna med Hero Arts rengöringsspray – stämplarna blir som nya!

Tips: Gör vissa blad till kluriga pyssel, kanske ett enkelt korsord eller en matematisk uppgift (räkna antalet apor, katter, osv). Stämpla djur eller föremål och öva på stavning. Gör ett eget “finn fem fel” eller färglägg efter siffor. Det finns hur mycket som helst att hitta på som smyger in lite hjärngympa!

Här kommer ett par bilder från min ena brorsdotters pärm som hon börjat färglägga i

Jag har en tanke om att göra fler blad och fylla på i pärmarna vid tillfälle. Då kommer det bli fler klurigheter och övningssidor men även många gulliga nyheter från både Lawn Fawn och Mama Elephant!

Dessa två kommer från Katzelkrafts Les Jungles, en av mina favoritset från dem. Nu har jag kompletterat samlingen med La Ferme Des Animaux också. Åsnan är underbar 😀

Inläggsförfattare: Therese

En mångpysslare som snöat in på papperspyssel, främst kort men ibland även LO eller ATC. Kan inte leva utan sin Big Shot och älskar allt som glittrar. En stil som varierar från lite för mycket till CAS men nästan alltid färgglatt! Favoritmärken: Lawn Fawn, MFT och Hero Arts.

Lämna ett svar