När man ändå har färg och penslar framme kan man lika gärna…

När man ändå har färg och penslar framme kan man lika gärna grunda och göra sitt framtida jag en tjänst. Jag påbörjade en liten canvas här om dagen, och då penseln blev väldigt laddad med färg när jag höll på med alla lager så bestämde jag mig för att måla av all överbliven färg på tomma sidor i mina art journals, istället för att bara skölja bort färgen.

Man behöver inte ha någon plan för de blivande uppslagen, det handlar mer om att göra om en helt blank sida till något som känns påbörjat. I slutändan kommer förmodligen ingen av uppslagen se ut så här över huvud taget, utan kommer även de att målas över i flera lager, men: färgen och strukturen finns där i bakgrunden och kan skina igenom, och framförallt kan det kännas lättare att börja på en sida man redan kladdat färg på.

Jag bestämde mig också för att addera lite mönstrat papper från en servett. Till detta använde jag Soft Matte Gel, både under och över. Den är transparent och lätt att applicera, och när den torkat är den någorlunda flexibel, så att det inte krackelerar när sidorna böjs. Man kan även använda dekopagelim eller genomskinlig gesso.

Det kan ibland kännas lite väl mönstrat för en bakgrund när man väl adderat servetten, men detta är ju bara bakgrunden! Det kommer många lager färg på, det är inte ens säker att man kommer se det så mycket när alstret är klart. men det kommer tillföra en del färg och struktur som ändå skänker uppslaget en viss känsla.

Så, det slutade med att jag målade över det mesta med vit och grå färg, men här och var skiner ändå mönstret igenom. Använder man akrylfärg är den ju oftast rätt heltäckande, vill man få den mer transparent för att lyfta de undre lagerna kan man spä ut färgen med lite vatten eller gel medium.

Jag gjorde två uppslag på samma gång baserade på mina förberedda bakgrunder, på så vid kunde den ena ligga lite på tork medan jag piffade med den andra. Till exempel visste jag att jag gille använda en stencil tillsammans med denna suuuuperfina Gold Paste från Finnabair/Prima, och då vill man gärna låta den självtorka så man slipper använda värmepistol för mycket.

När guldpastan väl torkat lade jag till vattenfärg från Altenew, och då mönstret från stencilen är lite upphöjt fångade den in färgen ni olika områden.

På det andra uppslaget målade jag en liten katt, även denna i akrylfärg från Dina Wakley och Dyan Reaveley:

Nu är det bara lite text jag vill lägga till på dessa sidor, men det blir ett senare projekt.

Vad brukar ni föra med er överblivna färg? Har ni en liten art journal eller liknande där ni målar av era penslar från överskottet? Eller har ni andra roliga idéer?

Hoppas alla haft en trevlig helg! Själv känner jag mig optimistisk för en ny vecka och alla möjligheter!

Inläggsförfattare: Jennie

Multipysslare sedan jag var liten tösabit, och har jag bara papper, penna, sax och lim i väskan så är jag lycklig! Älskar scrapbooking, kortmakeri, art journaling, att måla i akvarell och akrylfärg, och som så många andra i designteamet är jag även en crazy cat lady, I can't help it! Kan ofta nörda ner mig i en viss teknik eller specifika märken i perioder, men gillar att variera mig och testa nya saker. Det bästa som finns är bra pennor, fina papper och anteckningsböcker, och finner mycket inspiration i mina vänners kreativitet. Till vardags jobbar jag som handläggare på en myndighet, men under min fritid är skapandet det som gör att mitt hjärta klappar!

Lämna ett svar