Fussy cutting och lite lek med enkel art journaling

Jag tror jag läst någonstans att fussy cutting är lite av en trend inom Scrapbooking, men jag har inte lyckats verifiera det så ni får ta det var det är – i alla fall är det något jag håller på med rätt mycket just nu.

Fussy cutting betyder helt enkelt att klippa ut ett motiv, exempelvis en del av ett mönstrat papper för att använda det som dekoration eller som huvudmotiv på ditt alster. Oftast har jag gjort det med ett huvudmotiv men idag använder jag flera mindre för att dekorera och skapa en scen.

Jag har sedan jag varit liten varit vän med saxen och tycker det går både raskt och kan vara lite avkopplande att klippa.

En annan avkoppling i mitt skapande just nu är art journaling. Som jag skrivit tidigare använder jag det för att testa saker, som ett sätt att träna saker, som ett sätt att få ur mig tankar och känslor eller helt enkelt som en lekplats. Till skillnad från kortskapandet som ju skapas för att betraktas (och kanske bedömas) av någon annan har jag ett mycket mera kravlöst förhållande till min art journaling. Det blir som det blir helt enkelt. Och det är rätt skönt. (Fast jag tycker det är lite läskigt fortfarande att blogga dessa alster för jag dömer ju dem själv i efterhand men det får man helt enkelt strunta i)

Denna gång ville jag testa mina nya sprayfärger från Lindys stamp som jag beställt hem från Annas nya europeiska leverantör, Craftlines. Underbart härliga pigment i färgerna.

Sen ville jag testa min nya stencil från Carabelle, även det en beställningsvara. Visst är den cool?! Lite Audrey Hepburn över det hela.

Så här gick jag till väga:

1. Jag sprayade sidan med tre av färgerna och lät torka.

2. Sedan la jag washitejpen som en bård på sidan.

3. Efter det fäste jag stencilen med maskeringstejp och använde en svamp (jag har en sminksvamp) för att svampa vit akrylfärg genom stencilen.

4. Sedan använde jag kritor (scribble sticks) för att göra skuggor eller som jag har gjort här ljusa upp den negativa ytan av ansiktet från stencilen.

5. Därefter tog jag en svart penna och fyllde i lite konturer

6. Sedan stämplade jag några små blommor och blad och färglade dem med krita. Stjälken är handritad.

7. Sedan klippte jag ut blommor och fjärilar och fäste på. Jag gjorde vita konturer runt fjärilarna med en vit penna. Och så sist textstämpeln.

9. Några vita färgstänk et voilà

Det var spännande att experimentera hur en vit siluett blev mot bakgrunden. Jag ska nog göra en ”tvilling” med ljusare bakgrund och svart siluett tror jag för att jämföra.

Det här uppslaget gick ganska fort att göra och det var kul att använda flera små utklippta dekorationer från mönsterpapper. Så enkelt. Bara ta fram saxen.

Till den här typen av alster behöver du:

Papper mm: en art journal, mönstrat papper – jag använde detta block men kika på fler från Pink Paislee och Vicki Boutin tex, om du vill kan du även använda washitejp

Medier: Färgsprayer, du kan använda antingen Dina Wakleys eller Dylusions skimriga. Jag använde Lindy’s Stamp Gang Caribbean Cruise Flat Fabio Spray Set (beställningsvara mejla anna@pyssloteket.se), vit akrylfärg, kritor exempelvis scribble sticks, svart och vit penna

Stenciler och stämplar: stencil med något stort motiv – jag använde Carabelle Mask stencil A6 Portrait nr.1 (en beställningsvara) men denna är snarlik, små blomstämplar och en textstämpel med lite större typsnitt (min är från polkadoodles men titta igenom dina stämpelset vad det följer för småstämplar och textstämplar med)

Verktyg mm: sax, lim

Inläggsförfattare: Karin Å

Att skapa med stämplar, dies, färg och stenciler... frågan är om det är en hobby, en terapi eller ett galet beroende. Haha! Jag skapar mest kort, men även art journal-sidor och mini-album. Jag gillar olika stilar, att prova nya grejer och att köpa allt jag villhöver! ;-P

Lämna ett svar