Har du något lim…?

…frågar maken lite lätt desperat. Jag vet att när han frågar då brukar det oftast gälla att limma ihop sådant som är nästan omöjligt att ge sig på. Nåja, det fick mig ändå att fundera på frågan, ”har jag något lim” och svaret är ju ett rungande JA på denna fråga. Jag har hållit på med denna härliga hobby sedan 2016 och är det något man samlar på sig så där i början så är det olika sätt att klistra saker så här tänkte jag helt enkelt gå igenom vad jag har hemma i lådorna och vad jag använder det till.

 

Flytande lim

Använder jag för att fästa diecuts på bakgrunder. Jag tycker inte om att använda det för att fästa större paneler på sina baser för det kan ibland skina igenom och synas framifrån samt är ganska kladdigt 🙂

 • Lawn Fawn glue tube – klistrar jag alla mina små diecuts med på kort etc när jag bygger upp scener etc. Torkar relativt fort, är lätt att applicera och kloggar inte igen. Har dock en liten nackdel, det torkar genomskinligt/blankt så om man råkat komma utanför någonstans så kan det synas. Denna finns nu i en jumbotub som är bra om man använder mycket.
 • Ranger Collage Medium – köpte jag för att testa som alternativ till ovan och det fungerar alldeles utmärkt. Har senaste använt det till att klistra ihop diecuts som jag vill bygga på höjden men jag ser också att andra använder det till collaging etc. Det torkar fort och matt, dessutom krymper limmet lite så skulle du ha råkat komma utanför så gör inte det något då limmet kryper tillbaka in under och dessutom torkar matt. Finns både som flaska med liten pip och på burk där man t.ex kan använda pensel för att få ut limmet.
 • Tombow Mono Multi glue – används till samma som ovan men har en längre torktid och torkar dessutom klibbigt. Finns dock en fördel med detta, detta lim kan användas som ”repositionable tape” om man låter det torka en stund efter man applicerat. Kan t.ex användas på stenciler för att göra dem klistriga eller på stämplar som inte har något foam för att slippa använda EZ foam. Detta är dock inte en av mina favorit.
 • Glossy Accents (även Lawn Fawn har en variant Clear glaze) – använder jag mest för att ge en accent till diecuts i och med att det torkar helt genomskinligt och med höjd. Kan dock användas som vanligt lim också.
 • Ranger Multi Medium Matt – fungerar ungefär som Collage Medium.

 

Tejp

Använder jag för att fästa paneler på kortbaser eller som klistringsmetod speciellt för interaktiva kort i och med att det inte kletar.

 • Dubbelhäftande tejp på rulle – använder jag absolut allra mest. Finns i flera bredder och håller bra.
 • Redline/Power/Scor-tape – dubbelhäftande tejp med större vidhäftning. Om man VERKLIGEN vill att något ska sitta och inte röra sig i fläcken är denna att föredra, t.ex för interaktiva kort. Finns i olika bredder.
 • Scrapbook Adhesives Tape runner – ett väldigt snabbt och enkelt sätt att fästa. Har dock nackdelen att den tar slut för fort 🙂
 • 3d foam tape – eller skumtejp, helt enkelt tejp med höjd på. Finns i olika höjder och bredder. Används för att ge djup i din skapelse. Min favorit för t.ex skakkort eller när man bygger scenkort.
 • 3d foam squares – samma sak som ovan men i rutor istället. Smart om man bara behöver små bitar för att tejpa t.ex små utstansade figurer.
 • Washi tape – används ju mest som dekorationstejp men tyckte ändå denna kunde få komma med på listan.

 

Special

Sedan finns det ju lite specialområden inom vidhäftningsområdet 🙂

 • Glue dots – små limpluttar på rulle. Ungefär som 3d foam squares men utan höjden. Väldigt smidigt om man vill fästa små diecuts fort. Är till viss del möjligt att kunna flytta runt jämfört med andra alternativ i denna lista. Finns i flera storlekar.
 • Scrapbook Adhesives repositionable tape – tejp med låg vidhäftning som jag t.ex använder för att testa scenbyggen för att kunna plocka isär igen, använder även för att fästa gummistämplar utan EZ foam i min Misti för att snabbt kunna stämpla.
 • Lawn Fawn adhesive sheets – lim på ”papper” som gör att man kan göra små klistermärken av sina diecuts. T.ex kan man klistra sitt ”limpapper” på baksidan av ett papper där man färglagt figurer. När man sedan stansar ut figurerna, är det bara att plocka bort skyddspappret på baksidan och vips så har det blivit ett klistermärke. Väldigt smidigt. Man kan också t.ex använda det för ord-dies där man klistrar det på baksidan av sin cardstock och sedan stansar ut sina ord och kan enklare limma ihop dem.
 • Xyron sticker maker – variant på ovan limpapper man där man stoppar sina diecuts i en liten maskin och sedan får dem utlevererade som klistermärken.

 

Det konstiga med hela denna långa lista är att jag faktiskt använder ALLIHOP, beroende på vad jag ska göra. Tänk på att detta är mina favoriter men det finns faktiskt ännu mer, du hittar alla lim och tejper som Pyssloteket erbjuder här. Är det något på ovan lista som inte finns så skicka iväg ett mail till Anna så kan hon kolla om hon kan ta hem.

Och vad var det nu maken skulle ha limmet till då? Jo, han behövde ett lim att använda till brickan på sin 3D-skrivare som inte satt för hårt. Han fick ta barnens limstift, vilket visade sig fungera utmärkt 😉

Inläggsförfattare: Marianne

Kortmakare med passion för "ink blending" och små söta djurstämplar. Smått besatt av allt Lawn Fawn och kan inte hjälpa att köpa söta mönsterpapper, bara för att ha dem hemma att klappa på.

Lämna ett svar