Sticky mats – varför då?

Ett av mina bästa köp under 2022 var Sticky mats från My sweet petunia, de som tillverkar MISTI:n. Faktiskt ett köp som var så bra att jag införskaffat en uppsättning till, trots att de gamla inte var ”slut”. Vad är det som är så bra med dem då, undrar du nu.

Här kommer några exempel där jag tycker att de bäst kommer till sin rätt men det finns ju självklart andra användningsområden. Vi börjar med vad det faktiskt är. Jo det är ett plastark med ett lite kladdigt ytskikt. Det ger en  vidhäftning som håller ditt papper på plats men utan att påverka ytan. Tape, till exempel, kan ju om man har otur förstöra ytan på pappret men så är inte fallet med dessa mattor. De säljs i trepack med rutnät i olika mått: en kvarts inch, en åttondels inch och en med centimeterstora rutor. Mattan kommer med en skyddsplast som man inte ska kasta, sätt tillbaka den efter användning så minskar risken att ytan blir dammig (och därmed minskar i kladdighet).

De som finns i Annas sortiment är anpassade till original-MISTI:n, 6,5 * 8 inches, men materialet är så pass tunt att man med lätthet kan klippa eller skära ner dem till andra storlekar. Jag har till exempel skurit till en som passar i min mini-MISTI. Jag snappade upp nånstans på internettet att det nu finns färdiga att köpa till övriga MISTI-storlekar men det går som sagt utmärkt att klippa. Svårare att pussla ihop dem om du vill ha till den största, 12″ MISTI:n, men det går säkert också med lite tape.

Det jag tycker allra bäst om är att kunna placera min kortbas var jag vill på MISTI:ns yta utan att behöva använda så mycket trix (eller ”Creative corners”). På så sätt kan jag obehindrat stämpla motiv var jag vill, framför allt om de ska hänga utanför kanten på kortbasen.

I och med att jag placerade min kortbas hyfsat centrerat på mattan så kunde jag bara vända den, mattan alltså, 180 grader och stämpla det andra hörnet på exakt samma ställe på andra sidan. (Här hade jag ju dock valt en lite utmanande stämpel på grund av dess storlek så jag var så klart tvungen att maska den första blomman innan jag stämplade andra gången. Riktigt allt löser den inte 🙂 )

Ett tips: när man ska plocka bort pappret rekommenderas att böja själva mattan bakåt så ploppar panelen loss. Om man istället drar pappret från mattan så är det lätt att det slår sig och får en ”gungig” form.

Den funkar också hyfsat bra för att hålla fast stencilen för inkblending. Det beror ju lite grann på hur våldsam man är, och hur tjock plast stencilen har,  så jag brukar helgardera med en magnet eller två. (Ja, det kan hända att jag går lite våldsamt fram ibland.) En annan faktor är hur mycket klister ytan har kvar för det är ju oundvikligt att ”klistrigheten” minskar över tid. Här vet jag att många är supernöjda med Altenews sticky mat, den som tillhör deras stamp wheel, så är man enbart ute efter nåt för att använda med stenciler skulle jag nog (oprövat) rekommendera den istället. Den är slut för tillfället men lämna mailadressen under produkten i webbshoppen så får du en pling när den är i lager igen.

Ett annat bra användningsområde är när man ska få till en schysst placering på sina die cuts, framför allt bokstäver. Jag använder en pincett och lägger bokstäverna spegelvänt på den kladdiga ytan, med tape eller lim uppåt.

När man vänder på mattan följer bokstäverna med och man kan dessutom använda rutnätet till att se till att placerar ordet rakt på sitt kort. Även de stämplade texterna är justerade med hjälp av ”mattan”. Jag la den ovanpå kortet, riktade in stämplarna på linjerna och kunde sen plocka upp dem med dörren.

Ett litet PS: Det gick inte värst vidare bra med glittrig cardstock, bokstäverna ville inte fastna, så här använde jag vanlig svart cardstock som en sorts bas. När de var på plats limmade jag på de glittriga bokstäverna ovanpå.

Det färdiga kortet fick lite svart stänk och blänk med en glitterpenna.

En av mina mattor använder jag uteslutande till mina Turnabout stamps från Concord & 9th. Deras produkter har tidigare funnits i Pysslotekets sortiment men är nu en förbeställningsvara. För den som är obekant med företeelsen är turnaobouts stämplar som man behöver placera med en viss precision men sen kan man rotera sitt cardstock upp till fyra gånger och på så sätt få en hel bakgrund. HÄR, HÄR och HÄR kan ni bland annat se exempel på hur det blir. Eller sök bara på ”turnabout” i bloggen så dyker det upp massor av exempel.

Det jag har gjort är skapat min egen sk jig, en sorts mall som man använder tillsammans med sin turnabout. Det finns att köpa från tillverkaren, den till vänster, och jag tror att de kommit med en klistrig version också, men jag har helt sonika skurit till en bit sticky mat till 6″ och ritat in krysset med en sharpie.

Jag lägger mattan över postitioneringsguiden och ser till att allt hamnar i linje innan jag lyfter upp stämpeln med dörren. På mattan kan jag sen placera min kortbas precis var jag vill, särskilt praktiskt om man inte vill göra en hel 6″-bakgrund eller kanske använda en specifik del av motivet.

I vår har jag massproducerat inbjudningar till dotterns studentmottagning. Hon valde just en turnaboutstämpel till bakgrunden. För att få alla exakt lika, och snabba upp processen, så skar jag ner ytterligare två mattor till 6″-storlek. Jag placerade den första kortbasen på min hemgjorda jig. Därefter la jag nästa matta ovanpå och kunde på så sätt måtta in nästa kortbas med ledning av den första. Detta upprepade jag för den tredje mattan och kunde sen löpandebandproducera tre kort åt gången. I och med att alla kortbaser ligger på exakt samma ställe på sina respektive mattor så blir också stämplingen likadan på alla.

Eftersom kortbasen sitter fast på mattan kan jag enkelt switcha mellan alla tre när jag roterar och byter färg. Den som är nyfiken på hur studentkorten blev hittar dem på min privata insta, @babsanpysslar. Här har jag gjort två julkort för exemplets skull.

Så länge man inte tar bort kortbasen från mattan och stämpeln på dörren så kan man gå tillbaka och stämpla igen om man inser att det inte blev så bra tryck. Eller som i mitt fall, när stämplingen torkat gå tillbaka och lägga på ett lager embossingpulver.

Ytterligare ett område som jag använder mattan till mina texter med koordinerande dies. Det är ju inte alltid det blir helt lyckat när man stansar ut en text, jag tenderar ofta att hamna snett och få en ojämn ram hur mycket jag än måttar, tejpar och pysslar. För att komma runt det har jag börjat stansa först och stämpla sen. Alltså: jag stansar formen , lägger den negativa delen i MSTI:n och pusslar in stämpeln i den innan jag lyfter upp den med dörren. Därefter fyller jag negativet med den positiva delen, som ska ha trycket och får en mycket bättre passform. När jag väl har riggat så brukar jag passa på att göra flera uppsättningar. Och det här blir ju så klart mycket lättare när man har en yta med vidhäftning, ingen risk att saker glider runt. En variant av just det här knepet finns beskrivet i produktvideon i webbshoppen där du kan se lite andra trix ”live”.

Så här blev de färdiga julkorten (Yay! julkortsproduktionen är inledd!!) Limmade på några halvpärlor och tyckte att det räckte.

För att rengöra ytan på mina mattor använder jag bara en lite halvfuktig babywipe eller min stamp shammy. Efter ett tag behöver man ta den till diskhon och rengöra den lite försiktig med en droppe diskmedel. Man kan också använda typ en disk- eller nagelborste men var försiktig så att du inte gnuggar bort klistret!

Så, det var lite tankar från mig hur jag använder mina mattor. Hur använder du dina?!

Nu är våren äntligen här och med det följer lite ändrade öppettider. Generellt så är butiken stängd lördagar maj tom augusti. Sen är det lite röda dagar och nån stor rockfestival som påverkar öppettiderna utöver detta. Längst ner i webbshoppen hittar du alltid aktuella öppettider. Kolla där, lite inte på google 😉

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

1 reaktion på ”Sticky mats – varför då?

    Kerstin Sundmark

    (16 maj, 2023 kl. 16:08)

    Tack, Babsan! Sög åt mig all info!

Lämna ett svar