Årets comeback

Många av oss köpt det, fascinerats av det, irriterats oss på det och sen lagt det i en låda. Möjligen att det vita fått komma fram och leka på en text. Eller det genomskinliga till ett motiv som ska färgläggas med vattenfärg. Men handen på hjärtat – inte hade ni väl trott att den HÄR produkten skulle göra en comeback?!

Vilken produkt jag pratar om? Embossingpulver så klart.

Till det här kortet har jag använt heatembossing på två sätt. Först har jag embossat bakgrunden. De reliefkanter som bildas runt hexagonerna blir små bassänger som mitt shimmer powder skapar intressanta variationer i när det torkar. När allt var genomtorrt embossade jag den stora fjärilen som huvudattraktion.

Heat embossing är en teknik som ofta varit ett naturligt nästa steg i många kortmakares utveckling, när man köpt skärmaskin, stämplar och textklistermärken i guldrelief – då vill man vidare. Och då har embossingpulvret funnits där, bedrägligt lockande med löften om oooooanade möjligheter. Jag känner däremot inte så många som hållit fast vid heat embossing efter att den första förälskelsen svalnat, besväret har liksom inte vägt upp resultatet.

Men sen så händer det. Året 2020 av alla skruttår, DÅ sluter vi embossingpulvret till vår barm igen.

Tettiz gjorde galet vackra julkort där hon kombinerade både olika tekniker och olika stilar: elegant svart & guld med en snorkig text, heatembossing med akvarellmålning. Spännande kombos!

Det  finns många anledningar till det tror jag.  Om vi börjar på verktygssidan så har, åtminstone för mig, antistatprodukterna gjort hela skillnaden. Att ”damma” av pappret med en Embossing magic pad eller en Powder tool applicator innan man stämplar gör att det inte hamnar fullt lika många embossingkorn där man inte vill ha dem. Sen har vi det praktiska kaffefiltret: att låta det fånga överskottet av embossingpulver när man häller det över sitt motiv. Briljant! Nästa steg där är att förvara sina mest använda embossingpulver i en plastlådor och liksom ”ösa” pulvret över motivet med sked.

Denna vackra bukett har Karin SG gjort när hon lekte med sina nya blandpulver från WOW.

”På min tid”, när jag började embossa, så fanns det embossingdyna och -penna. De är fortfarande kvar så klart men nu finns det andra sätt att påföra embossing ink, t ex med pensel eller med en dabber (en flaska med skumgummitopp) som öppnar upp för att använda pulvren på helt andra sätt. Själva värmekällan, varmluftspistolen, har ju också utvecklats. Mina första försök (läs: ett fyrtiotal tackkort) gjorde jag med stekpincett över brödrosten 🙂 Nu har jag en Dual speed heat tool från Wow. Det låter fancy, va!? Det jag gillar med den är att den har två lägen, ett varmare för embossing och ett lägre för att torka saker. Den blir varm snabbt som blixten och smälter pulver med samma hastighet.

Malin har embossat motiv i guld och sen färglagt dem jättevackert med akvarellfärg.

Pulver, ja. Jag vet inte vad som är hönan och ägget, om vi embossar för att Anna tog hem märket WOW eller om hon tog hem WOW för att vi ville embossa…. Jag vet bara att embossingpulvret från Wow bokstavligen flyger ur hyllorna medan Rangers pulver var lite mer av en, ska vi säga… hyllvärmare? Men med namn som Angel eyes, Berryburst och Jealous guy är det ju svårt att låta bli, särskilt eftersom priset också är ganska bra på dessa lite mindre burkar (39:-).

Karin Å (Pyzzlot) bjöd på ett smart tips för att pimpa sitt kort: täck hela bidevitten med embossing ink och täck med genomskinligt, glittrigt, pulver. 

Så – har du återupptäckt heatembossingen i år? Ni är i alla fall många som köper embossingpulver 🙂

För er som kanske inte stiftat bekantskap med heat embossing än så har vi lite olika tutorials/inspirationsfilmer på YouTube. I lucka 8 av vår adventskalender visar jag lite snabbt grunderna för embossing, i lucka 10 finns en uppföljare med lite fler tips. Pyzzlot har lite mer inspiration att bjuda på i klämdagsluckan från 30 november. (Att tre av adventsluckorna handlar om embossing talar sitt tydliga språk bara det!) Vill du ha mer inspo så är bilderna ovan klickbara och tar dig till originalinläggen.

Med det vill jag tacka för ert engagemang, er shopping 🙂 och alla hejjarop under 2020 samt önska er alla en riktigt god fortsättning på 2021!!

Inläggsförfattare: Gunilla

Pysselnörd vars hjärta klappar lite extra för kortmakeri, tekniker och distress inks.

Lämna ett svar